Zo vergroot je de kans op een baan

Heb je alle gebaande paden al bewandeld en heb je nog steeds geen succes in het vinden van werk, dan is het misschien tijd om eens nieuwe wegen in te slaan. De sleutel tot succes is actief aan de slag gaan in je zoektocht naar een baan en het zoeken naar inventieve manieren om jezelf op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Hieronder vind je allerlei manieren waarop je de kans op het vinden van een baan kunt vergroten.

Jezelf promoten

Een goede baan zoeken betekent meer dan alleen maar je cv rondstrooien, het is belangrijk dat je veel aandacht hebt voor de manier waarop je jezelf presenteert. Hoe zorg je ervoor dat je opvalt tussen al die werkzoekenden? Er zijn allerlei manieren waarop je jezelf onder de aandacht kunt brengen bij mogelijke werkgevers. Zorg ervoor dat je jezelf in de kijker speelt. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:

Visitekaartjes uitdelen
Een visitekaartje moet mensen in één oogopslag duidelijk maken wat jij voor ze kunt betekenen. Zorg dat je contactgegevens duidelijk zijn. Op de achterkant kun je jouw unieke kwaliteiten toevoegen. Wanneer je een cv stuurt, voeg dan ook je visitekaartje bij. Visitekaartjes bewaart men vaker dan sollicitatiebrieven. Deel aan zo veel mogelijk mensen je kaartje uit, niet alleen aan familie en vrienden, maar ga ook langs op vakbeurzen, praat met mensen en laat je kaartje achter.

Sociale media netwerken
Maak gebruik van sociale media netwerken (Facebook, Hyves, Twitter) en zakelijke netwerksites (LinkedIn) om te laten weten dat je op zoek bent naar een baan. Stel een representatief profiel op, ga actief op zoek naar contacten en meng je in discussies.

Een eigen blog of website
Start een eigen blog waarin je schrijft over je vakgebied, je ervaringen en je competenties. Deel de artikelen via de sociale media. Voeg ook een online portfolio toe aan je blog of website, zodat mensen een indruk krijgen van jouw werk.

Maak een promotiefilmpje
Een originele manier om jezelf te promoten is door middel van een kort promotiefilmpje. Hiermee kun je potentiële werkgevers op een persoonlijkere manier aanspreken. Kies voor een creatieve insteek en zorg voor een professionele afwerking van het filmpje.

NB: je boekt het beste resultaat door deze manieren om jezelf te promoten op een doeltreffende manier te combineren.

Stage lopen zonder vergoeding

Wanneer het niet meteen lukt om een betaalde baan te vinden, zou je jezelf kunnen aanbieden als stagiair bij een interessant bedrijf dat aansluit op je vakgebied zonder daar een vergoeding voor te vragen. Hoewel je doel natuurlijk is dat je straks je eigen centjes kunt verdienen, kan deze aanpak je uiteindelijk veel opleveren. Op de eerste plaats blijf je niet stilstaan en blijf je meedraaien in je vakgebied. Deze extra ervaring zal straks positief voor je kunnen uitpakken. Op de tweede plaats leer je veel nieuwe mensen kennen binnen de branche, die je misschien kunnen aanbevelen bij andere bedrijven.

Nieuwe vaardigheden opdoen

De tijd waarin je geen betaalde baan hebt, kun je positief benutten door nieuwe vaardigheden op te doen. Volg bijscholingen die aansluiten op je vakgebied of breid je kennis en vaardigheden uit door een nieuwe richting in te slaan d.m.v. vrijwilligerswerk. Hoe staat het met je managementvaardigheden, communicatietechnieken of talenkennis? Misschien is het verstandig om na te denken over een carrière switch? Zijn er eventueel mogelijkheden om van je hobby je werk te maken? Door nieuwe vaardigheden op te doen verbreed je je blikveld en vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt.

Bericht delen op social media