Sollicitatiegesprek voorbereiden
Een goed begin is het halve werk! Wie kent deze uitdrukking niet? Dit geldt ook voor een sollicitatiegesprek. Een goed begin, begint met een goede voorbereiding. Lees hier meer over het belang van een goede voorbereiding en doe je voordeel met de tips die we hier voor je hebben opgesteld voor het voorbereiden van je sollicitatiegesprek.
Belang van een goede voorbereiding
Zoals het woord ‘sollicitatiegesprek’ al zegt, gaat het niet om een verhoor maar om een gesprek. Een sollicitatiegesprek is een belangrijke momentopname waarin een werkgever onderzoekt of jij geschikt bent voor de betreffende functie binnen het bedrijf. Het is ook belangrijk dat jij ontdekt of de functie en het bedrijf bij jou passen. Door het sollicitatiegesprek goed voor te bereiden zul je jezelf beter presenteren en zullen beide partijen voldoende antwoord krijgen op hun vragen.
Veelgestelde vragen
Tijdens het sollicitatiegesprek ben je misschien een beetje gespannen. Het is dan moeilijker om goed antwoord te geven op vragen. Wanneer je van tevoren hebt nagedacht over de vragen die je kunt verwachten, zal het gesprek gemakkelijker verlopen. De volgende vragen worden bij veel sollicitatiegesprekken gesteld:
Waarom wil je bij ons bedrijf komen werken?
Het is belangrijk dat je je goed hebt verdiept in het bedrijf. Via de website kun je meestal de belangrijkste informatie vinden, zoals informatie over de diensten of producten, het aantal werknemers, het aantal vestigingen en de doelstelling van het bedrijf. Speel hier in je antwoord zo goed mogelijk op in.
Waarom spreekt deze functie je aan?
Voor het beantwoorden van deze vraag dien je goed op de hoogte te zijn van de functie-eisen. Lees voor het gesprek de vacature, je sollicitatiebrief, je cv en de uitnodiging voor het gesprek goed door. Verwerk in je antwoord je kwaliteiten en ervaringen die hierop aansluiten en vertel wat je ambities zijn.
Waarom ben jij geschikt voor deze functie?
Vertel over je werkervaring die aansluit op deze functie en geef concrete voorbeelden. Benoem je sterke punten en competenties die belangrijk zijn voor deze functie.
Wat zijn je zwakke punten?
Het kunnen benoemen van je zwakke punten wijst op voldoende zelfkennis. Breng je zwakke punten op een positieve manier. Bijvoorbeeld: ‘Ik kan ongeduldig zijn, maar dat is omdat ik altijd alles zo snel mogelijk op orde wil hebben.’
Praktische tips
[fancy_list style=”bullet_list”]
- Gepaste kleding
- Zelfverzekerde ontspannen houding
- Bereid vragen voor
- Oefen het sollicitatiegesprek
Ga netjes gekleed naar een sollicitatiegesprek. Pas je kleding aan op de gangbare dresscode voor de functie waar je naar solliciteert.
Zit rechtop in een actieve, maar ontspannen houding. Pas op voor zenuwtrekjes als aan je haar zitten of spelen met je horloge. Kijk mensen recht aan, wees vriendelijk en praat duidelijk. Heb je moeite met ontspannen, concentreer je dan op je ademhaling. Haal diep adem via je buik en niet via je borst.
Stel zelf ook vragen tijdens het sollicitatiegesprek. Hiermee toon je interesse en laat je zien dat je beschikt over een actieve, ondernemende instelling.
Bespreek samen met je vriend(in) hoe het sollicitatiegesprek zou kunnen gaan. Er is vast wel iemand in jouw netwerk die al ervaring heeft met dergelijke gesprekken. Betrek deze kennissen erbij en doe er je voordeel mee.
[/fancy_list]
Zeer leerzaam artikel. Ik ben blij het te lezen.