De vijf grootste fouten tijdens een sollicitatiegesprek

Je hebt verschillende sollicitatiebrieven de deur uitgedaan en ineens word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe bereid je je daar op voor? Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk overkomen. We hebben hieronder de grootste fouten voor je op een rij gezet die je tijdens een sollicitatiegesprek absoluut dient te voorkomen.

1. Overdrijven

Het is tijdens een sollicitatiegesprek heel belangrijk dat je de beste kant van jezelf laat zien, maar dat betekent niet dat je moet overdrijven. Dat kan namelijk averechts werken. Het kan ervoor zorgen dat je arrogant overkomt. Vertel niet in letterlijke bewoordingen hoe goed je wel niet bent zoals ‘Ik ben echt ontzettend goed in mijn vak. Jullie kunnen geen betere kandidaat vinden.’ Geef liever voorbeelden van wat je allemaal kan en wat je tijdens eerdere banen of stages hebt bereikt, zonder jezelf op te hemelen. Werkgevers zijn altijd gecharmeerd van praktijkervaringen.

2. Slechte voorbereiding

Elk sollicitatiegesprek dien je grondig voor te bereiden. Zorg ervoor dat je precies weet waar het bedrijf voor staat. Bestudeer de website van het bedrijf en lees bijvoorbeeld de recente nieuwsberichten door. Zo voorkom je dat je tijdens het gesprek naar de bekende weg gaat vragen. Je kunt er je voordeel meedoen door juist op interessante onderwerpen die je op de website of in het nieuws bent tegengekomen door te vragen. Bereid je ook goed voor op de vragen die je kunt verwachten, zodat je altijd een goed beargumenteerd antwoord hebt. Veelvoorkomende vragen tijdens een sollicitatiegesprek zijn:
[fancy_list style=”arrow_list”]

  • Waarom wil je graag bij ons komen werken?
  • Wat zijn je sterke en zwakke punten?
  • Hoe zou je jezelf omschrijven?
  • Wat verwacht je van deze functie?
  • Hoe zie je jouw toekomst binnen dit bedrijf?

[/fancy_list]

3. Negatieve redenen aanhalen

Het is een echte dooddoener wanneer je tijdens een sollicitatiegesprek negatieve redenen aanhaalt voor je sollicitatie. Ga niet vertellen dat je naar deze functie solliciteert omdat je je huidige werkgever moe bent of omdat je problemen hebt met je collega’s. Ook redenen als de mogelijkheid om dichter bij huis te kunnen werken kun je beter achterwege laten. Je eventuele toekomstige werkgever wil horen waarom je juist deze functie ambieert. Geef positieve redenen voor waarom deze functie op jouw lijf geschreven is.

4. Niet representatief overkomen

Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat mensen al in de eerste seconden een beeld van iemand vormen. Een goede eerste indruk is daarom heel belangrijk. Wist je bijvoorbeeld dat 55% van het beeld dat mensen van jou hebben wordt bepaald door non-verbale aspecten? Zorg er daarom voor dat je er verzorgd uitziet en de juiste kleding draagt. Maar wat is de juiste kleding? Onderzoek welke dresscode er past binnen de functie waar je naar solliciteert. Solliciteer je naar een functie als manager, kleed je dan ook als een manager. Je mag best je eigen stijl laten doorschemeren, maar voorkom dat je kleding en eventueel make-up afleiden van waar je voor komt. Mensen recht aankijken bij een eerste kennismaking en een vriendelijke glimlach doen ook wonderen.

5. Ongeïnteresseerde houding

Te laat komen op een sollicitatiegesprek kan echt niet. Hiermee kom je meteen erg ongeïnteresseerd over. Zorg ervoor dat je precies weet waar je moet zijn door van tevoren goed uit te zoeken hoe je bij het bedrijf kunt komen. Houd rekening met eventuele verkeersdrukte of vertragingen met het openbaar vervoer. Kom liever te vroeg, zodat je nog even op je gemak in het café op de hoek een kopje koffie kunt drinken in plaats van dat je te laat of te gejaagd op het laatste moment komt binnenvallen. Vergeet ook nooit om je telefoon voor het gesprek uit te zetten. Toon interesse in de functie en het bedrijf door tijdens het gesprek actief wedervragen te stellen. Bereid bij voorkeur van tevoren alvast een aantal goede vragen voor.

Bericht delen op social media