Voor jezelf beginnen; een optie of niet?

Bij sommige mensen zit ondernemen in het bloed en is het een logische keuze. Maar er zijn ook veel mensen die twijfelen of ze de stap moeten nemen om als zelfstandige aan de slag te gaan. Wat zijn de voor- en nadelen van voor jezelf beginnen? Welke overwegingen dien je te maken om tot de juiste beslissing te komen? Lees hier meer over het wel en wee van het zelfstandig ondernemerschap om erachter te komen of het een goede optie voor je is.

Waarom voor jezelf beginnen?

De eerste vraag die je voor jezelf moet kunnen beantwoorden is: waarom wil je voor jezelf beginnen? Ambieer je altijd al een carrière als zelfstandige en denk je dat je er nu klaar voor bent om in alle vrijheid, maar wel met hard werken, als zelfstandige je geld te verdienen, dan is het mogelijk een goede keus. Andere goede redenen om voor jezelf te beginnen zijn dat je van mening bent dat jouw professionele capaciteiten beter tot hun recht komen, je meer mogelijkheden ziet om jezelf te ontwikkelen en dat je meer plezier in je werk denkt te krijgen. Het kan ook zijn dat je geen betaalde baan kunt vinden en daarom het zelfstandig ondernemerschap als mogelijke oplossing ziet.

De voor- en nadelen van ondernemen

Het is belangrijk dat je vanuit een positieve instelling als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat en dat je van tevoren goed weet wat je allemaal te wachten staat als je deze uitdaging aangaat. Lees daarom hier meer over de voor- en nadelen van voor jezelf beginnen en weeg ze tegen elkaar af.

Voordelen
Een groot voordeel van voor jezelf beginnen is dat je meer vrijheid hebt. Jij bent degene die alle beslissingen neemt en je bepaalt zelf wanneer en waar je werkt. Een ander voordeel is dat je kunt doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Ook zul je een groter verantwoordelijkheidsbesef ontwikkelen en zul je er nog meer voldoening van hebben wanneer de zaken goed lopen. In sommige gevallen kun je als ondernemer meer verdienen, dan wanneer je in loondienst werkt.

Nadelen
Het zelfstandig ondernemerschap brengt een grotere onzekerheid met zich mee. Je weet niet altijd hoeveel werk je in de nabije toekomst zult hebben en hoeveel je zult verdienen. Niet iedereen kan daar goed mee omgaan. Ook ben je voor veel meer zaken verantwoordelijk, waaronder voor de klantenwerving en boekhouding. Als je graag alleen maar met je vakgebied bezig wilt zijn, kan dat een probleem zijn. Een ander nadeel is dat wanneer je niet werkt, je ook niets verdient. Verder maak je als zelfstandig ondernemer vaak ook meer uren; alle verantwoordelijkheid ligt immers bij jou.

Omgaan met onzekerheid

Vooral de onzekerheid die het voor jezelf beginnen met zich meebrengt, is voor veel beginnende zelfstandige ondernemers lastig. Maar er zijn verschillende manieren waarop je deze onzekerheid een minder grote rol kunt laten spelen. We hebben hier twee belangrijke tips voor je:
[fancy_list style=”arrow_list”]

  • Financiële buffer
    Bouw eerst een financiële buffer op voordat je de stap zet om voor jezelf te beginnen. Mocht het zelfstandige ondernemerschap niet meteen zo lopen als je wenst, dan hoef je je in elk geval niet meteen zorgen te maken om de financiële kant.
  • Parttime loondienst, parttime zelfstandig ondernemer
    Wanneer je liever niet meteen in het diepe springt, kun je eerst eens proberen om parttime in loondienst te gaan werken en de rest van de tijd gebruiken om je zelfstandige activiteit op te zetten. Zo creëer je een veilige overgangsfase.

[/fancy_list]
Bericht delen op social media