Sollicitatietips

Sollicitatie tips

Sollicitatie tips

Op zoek naar unieke carrièrekansen? Maak dan werk van solliciteren! Solliciteren is een bezigheid die je volle aandacht verdient. Het is belangrijk dat je jezelf goed weet te presenteren, de juiste kansen grijpt en je goed voorbereidt op je sollicitatie. Alleen op deze manier zul je jouw ideale plekje op de arbeidsmarkt weten te veroveren. Doe hier je voordeel met onze sollicitatie tips.

Personal branding

Solliciteren betekent jezelf promoten. Binnen de wereld van het solliciteren, spreken we daarom steeds vaker over ‘personal branding’. Dit betekent dat je jezelf als een merk neerzet, waarbij je benadrukt hoe jij je met jouw kennis, ervaring, persoonlijkheid en competenties onderscheidt van anderen. Wat maakt jou uniek? Je cv en sollicitatiebrief spelen hierin een sleutelrol. Sociale media, een eigen website of blog kunnen je helpen om je ‘brand’ te versterken. Zorg er voor dat je wel altijd consistent bent in je presentatie via de verschillende kanalen.

Sollicitatiebrief en curriculum vitae

Wanneer je solliciteert naar een specifieke functie stuur je altijd een sollicitatiebrief met een cv. Je cv biedt een beknopt overzicht van je kennis en vaardigheden die relevant zijn voor de functie. In je sollicitatiebrief motiveer je waarom je op deze vacature reageert. Beide dienen over een heldere opbouw te beschikken en vrij te zijn van type- en taalfouten. Stel voor elke sollicitatie een unieke sollicitatiebrief en een uniek cv op.

Goede voorbereiding

Uitgenodigd voor een gesprek? Een goede voorbereiding betekent een grotere kans op slagen. Bereid je voor op vragen die je kunt verwachten. Wat zijn je sterke en zwakke punten? Wat zijn je ambities? Doe onderzoek naar de doelstellingen van het bedrijf en zet op een rij waarom dit belangrijk is voor jou en hoe jij het bedrijf hiermee van dienst kunt zijn.

Google er op los

Stel zelf ook een aantal vragen, bijvoorbeeld aan de hand van informatie op de bedrijfswebsite of Google op de bedrijfsnaam. Google ook eens op de namen van de mensen die straks voor je zitten, misschien ontdek je gedeelde interesses. Google ook op je eigen naam, want dat zal je potentiële werkgever ook doen. Zo weet je wat er over jou op internet te vinden is en kom je niet voor verrassingen te staan.

Eerste indruk is belangrijk

Mensen vormen al binnen de eerste seconden een beeld van je. Laat je eerste indruk, een goede indruk zijn door representatief voor de dag te komen, maak oogcontact, geef een hand en glimlach vriendelijk. Kies voor kleding die bij de functie past en waar je je gemakkelijk in voelt. Inkoppertjes: kom op tijd en zet je telefoon uit!

Tips voor het sollicitatiegesprek

Ben je nerveus? Dat is helemaal niet erg. Het laat zien dat je waarde hecht aan het gesprek. Probeer er niet te veel aandacht aan te besteden door je te concentreren op je gesprekspartner. Praat rustig en las kleine pauzes in door zelf af en toe een vraag te stellen. Zorg voor een positieve instelling. Spreek bijvoorbeeld nooit kwaad over eerdere werkgevers of collega’s. Blijf te allen tijde jezelf en overdrijf niet. Heb je keer op keer problemen om zelfverzekerd over te komen dan is het goed om een cursus zelfvertrouwen te volgen. Op deze manier ontwikkel jij jezelf ook nog eens!

Bericht delen op social media

Plaats een reactie