Tips voor oudere werkzoekenden

Hoewel het voor veel werkzoekenden op het moment moeilijk is om een baan te vinden, zijn het vooral de oudere werkzoekenden die de meeste problemen hebben met het vinden van werk. Je hebt talloze sollicitatiebrieven de deur uitgedaan en talloze afwijzingen teruggekregen, tenminste als je überhaupt een reactie op je sollicitatie hebt gekregen. Voor veel oudere werkzoekenden een situatie om moedeloos van te worden. Hoe houd je de moed erin en vind je toch een baan?

Wat als sollicitatiebrieven geen resultaat opleveren?

De meeste oudere werklozen hebben ondertussen al ervaren dat het schrijven van sollicitatiebrieven geen zoden aan de dijk zet. Welke mogelijkheden blijven er dan over om toch actief op zoek te gaan naar werk? In de praktijk blijkt dat oudere werkzoekenden sneller werk vinden door een beroep te doen op hun bestaande netwerk van oud-collega’s, familie, vrienden en bekenden. Gooi daarom regelmatig een balletje op wanneer je met mensen spreekt dat je werk zoekt en wat je wensen zijn. Ontdek ook alle online mogelijkheden om je zakelijke netwerk uit te breiden en maak bijvoorbeeld een LinkedIn-account aan. Steeds meer mensen vinden via dit soort online netwerken een baan.

Voor jezelf beginnen een optie?

Veel ouderen lopen steeds weer tegen hetzelfde probleem aan; ze worden niet aangenomen vanwege hun leeftijd hoe goed gekwalificeerd ze ook zijn en hoeveel ervaring ze ook hebben. Is er een jongere kandidaat beschikbaar, dan geniet deze in veel gevallen de voorkeur. Waarom word je geen eigen baas, dan kun je dit probleem omzeilen? Bestudeer of je jouw ervaring en kwaliteiten kunt aanbieden als freelancer. Denk ook buiten de gebaande wegen; misschien is je oude vakgebied hiervoor niet geschikt, maar heb je een hobby waar je je werk van kunt maken?

Denk buiten de gebaande wegen

Denk buiten de gebaande wegen is sowieso een belangrijke tip wanneer je binnen het vakgebied waarin je jarenlang hebt gewerkt geen werk meer kunt vinden. Bedenk wat je allemaal kunt, waar je kwaliteiten liggen en kijk verder dan de bekende functies waar je tot nu toe op hebt gesolliciteerd. Er zijn vast nog meer functies waarbinnen jij met jouw ervaring en kwaliteiten prima kunt functioneren. Hoewel dit uiteraard gemakkelijker gezegd dan gedaan is voor sommige mensen, is het essentieel om positief en enthousiast te blijven en open te staan voor nieuwe mogelijkheden.

Bijscholen of omscholen

Het is erg zuur wanneer je op een hogere leeftijd na vele jaren trouwe dienst ineens op straat komt te staan. Wat nu? De banen liggen niet voor het oprapen. Het is al jaren geleden dat je je diploma hebt gehaald, gebruik daarom de tijd dat je werkloos bent om je kennis en vaardigheden te actualiseren door het volgen van bijscholingen. Of misschien heb je altijd al interesse gehad voor een heel ander vakgebied? Dan is het nu het ideale moment om je om te scholen door het volgen van cursussen op dit gebied. Tijdens het volgen van bijscholingen of cursussen doe je nieuwe contacten op die straks misschien nuttig kunnen zijn bij het vinden van een nieuwe job.
Bericht delen op social media