Je hebt de sollicitatieprocedure achter de rug en je krijgt goed nieuws; je hebt de baan! Toch zijn er mogelijk nog wat zaken met betrekking tot het contract waarover je wilt onderhandelen. Dat kan best lastig zijn, want hoe pak je dat aan? Het kan ook zijn dat je al een baan hebt, maar dat je niet meer tevreden bent met je salaris of overige arbeidsvoorwaarden. Lees hier onze tips voor het voeren van contractonderhandelingen.
Tips ter voorbereiding op jouw contractonderhandeling
Voordat je met je werkgever aan tafel gaat zitten is het essentieel dat je je goed voorbereidt op het onderhandelingsgesprek. Zet de volgende zaken voor jezelf op een rij:
Waar wil je over onderhandelen?
Gaat het om je primaire arbeidsvoorwaarden (salaris) of je secundaire arbeidsvoorwaarden (onkostenvergoedingen, opleidingen, auto, mobiele telefoon).
Wat wil je verdienen?
Bepaal wat je wilt verdienen en onderzoek of dit salaris realistisch is voor jouw functie. Kijk bijvoorbeeld eens op www.loonwijzer.nl. Ook de gangbare secundaire arbeidsvoorwaarden voor elke functie worden hier vermeld. Denk na over wat jouw absolute ondergrens is voor je salaris.
Waarom ben jij een bepaald salaris waard?
Het is belangrijk dat je tijdens de onderhandelingen goed kunt beargumenteren waarom je vindt dat je een bepaald salaris waard bent. Denk aan argumenten als: werkervaring, werkdruk, mate van verantwoordelijkheid, werktijden etc.
Hoe staat het bedrijf ervoor?
Wanneer je wilt onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden van je huidige baan is het verstandig om eerst de economische positie van het bedrijf te bestuderen en een goed moment te kiezen om de onderhandelingen aan te gaan.
Tips tijdens de onderhandelingen
Tijdens het onderhandelingsgesprek met je werkgever is het belangrijk om de volgende punten goed voor ogen te houden:
Positieve en open instelling
Begin het onderhandelingsgesprek met een positieve en open instelling, maar weet wel waar je voor staat. Laat in eerste instantie je werkgever het woord doen. Het kan zijn dat hij/zij de arbeidsvoorwaarden voorstelt, die jij in gedachte had.
Niet tevreden met de gestelde arbeidsvoorwaarden?
Blijf rustig en ga niet meteen in de aanval. Leg uit aan je werkgever op welke punten en waarom je het niet eens bent met de gestelde arbeidsvoorwaarden. Geef vervolgens duidelijk aan wat je wensen zijn. Denk aan je voorbereiding.
Hoe is de houding van je werkgever?
De meeste werkgevers zullen niet meteen toegeven aan jouw wensen. Laat zien dat je er graag samen met hem/haar uit wilt komen en probeer over de verschillende punten te onderhandelen. Houd in elk geval wel vast aan de ondergrens die je vast hebt gesteld voor je salaris.
Hoe zit het met salarisgroei binnen het bedrijf?
Misschien dat je het aangeboden salaris in eerste instantie te laag vindt. Vraag dan hoe het zit met salarisgroei binnen het bedrijf. Hoe lang zul je tegen dit startsalaris moeten werken, voordat je salarisverhoging kunt verwachten?
Komen jullie er niet uit?
Komen jullie er tijdens dit gesprek niet uit, dan is het verstandig om voor te stellen dat jullie beiden nog wat tijd nemen om erover na te denken.