Meer zelfvertrouwen leidt tot succesvoller solliciteren

Sollicitatieprocedures kunnen sollicitanten erg onzeker maken. Dat is jammer, want met een gezonde portie zelfvertrouwen zul je meer succes hebben. Het is belangrijk dat je tijdens het solliciteren durft om het beste van jezelf naar voren te laten komen.

Bang om te falen?

We leven in een maatschappij die zeer prestatiegericht is. Dit maakt dat mensen vaak bang zijn om te falen. Mensen die bang zijn om fouten te maken, zien op den duur alleen nog maar die dingen die niet goed gaan. Concentreer je daarom bewust op dingen die wel goed gaan en relativeer je fouten. Een fout is menselijk. Is je eerste sollicitatiegesprek geen succes, maak daar dan geen probleem van. Leer ervan en ga met een positieve instelling op zoek naar een nieuwe kans.

Laat geen kansen liggen uit onzekerheid

Het is niet erg als je je onzeker voelt tijdens een sollicitatiegesprek. Maar als je tijdens een sollicitatiegesprek besluit om daarom maar zo min mogelijk te zeggen uit angst dat je misschien iets stoms zegt, dan kan je mogelijke toekomstige werkgever nooit een goed beeld krijgen van wie jij bent. Erken daarom je onzekerheid, dan kun je er vervolgens wat aan doen. Zorg bijvoorbeeld dat je goed voorbereid bent op het sollicitatiegesprek en dat je voor jezelf goed op een rij hebt wat je sterke en zwakke punten zijn en durf deze te laten zien.

Bouwen aan zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is niet iets wat je van de een op de andere dag krijgt, je moet er actief aan werken. Elke kleine overwinning is een stap in de goede richting. Raadpleeg voor meer tips het wetenschappelijk onderbouwd praktijkboek ‘Vergroot je zelfvertrouwen‘ van psycholoog Robert Haringsma.
Bericht delen op social media