Een jobcoach en oplossingsgericht werken

Steeds meer mensen nemen een jobcoach in dienst om hen te helpen zoeken naar de ideale baan voor hen. Een jobcoach zorgt er voor dat je gaat antwoorden op de vragen:

• Wie ben ik
• Wat wil ik
• Wat kan ik

Samen met de jobcoach kun je diverse onderzoeken en voorbereidingen doen op bijvoorbeeld je sollicitatie maar je kunt ook in kaart brengen hoe je het beste tot deze sollicitatie kunt komen. Afhankelijk van de geplaatste doelstelling en het niveau wat je na wilt streven kan een loopbaantraject bijvoorbeeld bestaand uit een assessment, beroepsoriëntatie, een actieplan of een arbeidsmarktonderzoek.

Een jobcoach werkt echt oplossingsgericht en heeft als doel echt het vinden van een passende baan. Oplossingsgericht werken is dan ook werken van een succes in de toekomst. Veel coaches, consultants en managers proberen door oplossingsgericht te werken een positieve verandering tot stand te brengen.

Oplossingsgericht coachen

Oplossingsgericht coachen is in vele gevallen anders dan de meer bekendere coaching-aanpakken. Door oplossingsgericht werken ga je niet op zoek naar de oorzaken van bepaalde problemen maar ga je juist doelen stellen om hier positieve resultaten uit te halen. Natuurlijk negeer je hierbij niet compleet de oorzaken maar je bent dan wel juist gericht op vooruit kijken. Door middel van vragen kom je uiteindelijk tot een meer constructief, bruikbaar en realistisch perspectief. Wanneer dit perspectief is vastgesteld ga je kijken hoe je hier kunt komen en welke stappen je hier voor dient te nemen.

Oplossingsgericht werken

In een vacature kan het nogal eens voorkomen dat een werkgever op zoek is naar iemand die probleemoplossend werkt. Hoe kun je als sollicitant nu aantonen dat je over deze eigenschap beschikt? Probeer in je motivatiebrief of tijdens je sollicitatiegesprek dan ook een concreet voorbeeld te benoemen. Beschrijf een probleem wat je bijvoorbeeld bij een eerdere werkgever bent tegengekomen en hoe je dit probleem hebt opgelost. Daarnaast kun je ook een voorbeeld geven van een probleem wat je hebt voorkomen door juist vooruit te kijken.

Bericht delen op social media