155.000 technische vacatures

“In elke crisis schuilt ook een kans”. Met deze slagzin kwam Neelie Kroes, Eurocommissaris, in het Financieel Dagblad. Maar waar liggen de kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt? Met name in de technische sector zal de vraag naar personeel groter worden dan het aanbod. Goed nieuws dus voor de nabije toekomst voor techneuten.

Tekort aan personeel in 2016

Hoewel het in veel sectoren minder gaat en veel ontslagen vallen, dreigt er in de nabije toekomst een tekort aan technici te ontstaan. De verwachting is dat in 2016 de vraag niet kan worden opgevuld met het aanbod. De reden hiervoor is simpel maar verontrustend; de vergrijzing zorgt ervoor dat veel technici met pensioen gaan en er zijn te weinig hoog en laag opgeleide technici om deze vacatures op te vullen. De personeelstekorten ontstaan met name bij de volgende beroepen:
[fancy_list style=”bullet_list”]

  • Elektriciens
  • Werktuigbouwkundigen
  • Lassers
  • Monteurs

[/fancy_list]

Bedrijven zitten te springen om technisch personeel. Het aantal technici wat met pensioen gaat is namelijk twee keer zo groot als het aantal dat erbij komt.

Techniekpact moet tekorten tegengaan

Het techniekpact sluit het kabinet samen met de werkgevers, het onderwijs en de werknemersorganisaties. Samen hebben ze besloten dat het (basis)onderwijs beter moet aansluiten op de vraag in de arbeidsmarkt. Hierdoor denken ze de tekorten aan technici op de lange termijn terug te dringen.

Vraag in arbeidsmarkt biedt kansen voor jou!

Voor werkzoekenden met een technische achtergrond, maar geen gerichte opleiding, raden wij een omscholing aan. Op deze manier spring je direct in op de vraag in de markt. Een investering in jezelf die op korte termijn kan zorgen voor een leuke baan!
Bericht delen op social media