Assertief solliciteren is belangrijk

Je ziet het erg veel staan in vacatures, bedrijven die op zoek zijn naar een assertief persoon met een ‘hands-on-mentaliteit’. Maar wat is een assertief persoon nu eigenlijk? In dit artikel leggen we dat uit en geven we tips hoe jij assertiever kunt overkomen tijdens de sollicitatie.

Wat is assertiviteit?

Veel mensen hebben last van aarzelingen, de juiste woorden niet kunnen vinden of te weinig zelfvertrouwen om een mening te vertellen in een groep of gesprek. Als jij je hierin herkent is het tijd om hierin verandering te brengen. Potentiële werkgevers zijn namelijk op zoek naar mensen die wel assertief zijn. Zorg dat je zelfverzekerd overkomt tijdens jouw sollicitatiegesprek. Jij zou toch ook iemand aannemen die communicatief goed is en sterk in zijn of haar schoenen staat?

Moeilijkheden tijdens sollicitatiegesprek

Veel sollicitanten zijn wel assertief, maar door de zenuwen en nieuwe omgeving van het sollicitatiegesprek komt dit niet tot uiting. Toch is het belangrijk om juist in een dergelijke situatie te laten zie dat je niet verlegen of onzeker bent. Oefen daarom meerdere malen een sollicitatiegesprek met je ouders of broers en zussen. Goede voorbereiding is het halve werk!

Ervaringen uit de praktijk

Hieronder hebben we een interview geplaatst met Bas de Kruyff van Anker & Kompas die assertiviteitstrainingen verzorgen. In dit interview wordt het belang van assertief optreden toegelicht. Tevens geeft Bas een aantal tips op assertiever te worden.


Bericht delen op social media