Acteerles volgen, is dat ook jouw droom?

Lijkt het je helemaal waanzinnig om later als acteur of actrice aan de slag te kunnen? Dan moet je daarvoor in de meeste gevallen een goede hbo opleiding doen. Wil je je daar op den duur voor aanmelden maar eerst wat ervaring opdoen? Dan kun je natuurlijk bij een theaterschool acteerles volgen. Deze lessen bereiden je voor op hetgeen wat je kunt verwachten op een hbo toneelopleiding. Je ontvangt geen diploma of certificaat, maar de kennis en ervaring die je daar opdoet zijn heel veel waard en vergroten enorm je kansen om aangenomen te worden op een toneelschool.

Als het echt jouw doel is om naar een hbo opleiding door te stromen, dan kun je acteerlessen volgen in een speciaal vooropleiding-traject. Deze zijn er namelijk op gericht je in korte tijd klaar te stomen op een professionele opleiding. Je gaat er veel ervaring opdoen en kennismaken met alle aspecten van het acteervak. Acteerlessen volgen voordat je aan een hbo opleiding begint is sowieso slim, want dan is de kans dat je wordt aangenomen vele malen groter. Je moet immers voor elke opleiding een auditie doen, als jij al veel ervaring hebt met acteren dan kun je je veel beter uiten. Je weet dan hoe je je stem, houding en gezichtsexpressie kunt inzetten om een personage uit te beelden, en dat zal tijdens die auditie blijken.

Acteerles volgen voor jongeren

Zo’n speciaal vooropleiding-traject is doorgaans opgezet voor jongeren van rond de 16-24 jaar. In deze leeftijdscategorie zitten immers de meeste studenten die naar een hbo opleiding willen doorstromen. Mensen vanaf 24 jaar kunnen doorgaans niet terecht bij zo’n vooropleiding en kunnen beter acteerles volgen bij een andere theaterschool. Als het meer een hobby is in plaats van professioneel iets te willen leren dan is zo’n vooropleiding ook niet geschikt voor je. Acteerles volgen is echter leuk op iedere leeftijd. Je leert je uiten, hebt veel plezier met je mede-acteurs en groeit er ook nog van als persoon!

Door al die verschillende personages te spelen leer je immers veel over jezelf. Acteerles volgen kan soms ook heel erg confronterend zijn. Doordat je verschillende emoties moet spelen kunnen er dingen in jezelf omhoog komen waar je mee zit. Door er niet van weg te lopen kun je dus echt groeien als persoon en jezelf nog beter leren kennen. Acteerles volgen is om die reden dan ook niet voor iedereen geschikt. Je moet er stevig voor in je schoenen staan en op mentaal vlak tegen een stootje voor moeten kunnen. Neem eens een kijkje op Vooropleidingtheateramsterdam.nl om te lezen wat er nog meer voor nodig is.

Wat leer je tijdens acteerlessen?

Als je acteerles wilt volgen dan vind je het natuurlijk leuk om te weten wat je allemaal gaat leren. Allereerst ga je aan de slag met open staan voor de ander en hoe je je kan verbinden met tekst. Daarnaast leer je alles over verbeelding, personages, ruimtes en monologen. Ook dialogen, gevoeligheid en speltechnieken komen aan bod. Met al deze technieken ga je uitgebreid oefenen, waardoor je beter wordt in acteren en toneelspelen. Of je die kennis en vaardigheden nu wilt gebruiken om een hbo toneelopleiding te gaan volgen of niet, je hebt er de rest van je leven profijt en plezier van!