Menig timmerman, glaszetter of bouwvakker vraagt zich af hoe hij een baan vindt in de bouw. Bouwvakkers realiseren zich vaak dat er een terugloop aan werkzaamheden en projecten is, waardoor het noodzakelijk wordt om naar een andere baan te gaan zoeken. Door de economische ontwikkelingen in ons land blijft het aanbod van werk in de bouw eigenlijk voortdurend veranderen. Bij een economie in recessie, daalt de koopkracht en zijn mensen vaak minder geneigd om huis te kopen of om bijvoorbeeld aan hun huis te verbouwen. Wanneer mensen zuiniger gaan leven, heeft dit zijn uitwerking op de werkgelegenheid in de bouw. Als het aantal bouwprojecten terug loopt, zijn veel bouwbedrijven geneigd om bepaalde ontslagprocedures aan te gaan.
Bouwpersoneel in zwaar weer
Bouwbedrijven hebben zwaar te verduren onder economische recessies, maar voor bouwpersoneel is het vaak nog zwaarder. Wanneer zij hun baan verliezen, verliezen zij hiermee ook de belangrijkste inkomstenbron. Omdat veel bouwbedrijven het zwaar hebben, wordt het ook steeds moeilijk om een baan te vinden. Het aantal werkzoekende bouwvakkers op de arbeidsmarkt neem tegelijkertijd ook toe, waardoor er steeds meer concurrentie ontstaat wanneer je op zoek bent naar een baan. Wanneer je een bouwopleiding hebt gevolgd, ervaring hebt in de bouw en moeite hebt met het vinden van een baan in de bouw, hebben we hieronder enkele tips die handig zijn bij het vinden van een baan.
Tips bij het vinden van een baan
1. Het is erg belangrijk om goed te netwerken. Bedrijven in de bouw nemen vaak mensen aan wanneer er bijvoorbeeld iemand wordt voorgedragen. Zeker omdat het voor bouwbedrijven zowel tijdrovend en kostbaar is om vacatures te verspreiden. Het afronden van sollicitatie procedures neemt ook veel tijd in beslag, waarbij er niet eens zekerheid is of de juiste kandidaat erbij zit. Wanneer je als bouwvakker zonder baan zit, probeer dan niet thuis te blijven zitten, maar ga erop uit en probeer je gezicht te laten zien.
2. Het beste is al om met het bouwen van een netwerk al te beginnen als je werkzaam bent in de bouw. Probeer goede banden te leggen met je collega’s en mensen die je eventueel aan een baan zouden kunnen helpen. Wanneer mensen het bedrijf verlaten omdat ze ergens anders aan de slag gaan, probeer dan contacten te behouden. Als je goed op de hoogte bent van de loopbaan van collega’s en ex-collega’s krijg je een goed inzicht waar eventuele mogelijkheden liggen. Collega’s kunnen op deze manier iets voor jou betekenen en andersom kun jij ook collega’s helpen door ze voor te dragen wanneer zij op zoek zijn naar een nieuwe baan.
3. Het is erg belangrijk om goede contacten met bedrijven te behouden. Wanneer je ontslagen wordt, is het verstandig om een positieve schriftelijke referentie mee te krijgen van de werkgever. Wanneer je altijd goed werk hebt geleverd en het bedrijf op een nette manier verlaten hebt, dan moet het altijd mogelijk zijn om een goede referentie mee te krijgen. Daarnaast hebben bouwbedrijven onderling vaak vele contacten. Probeer goede connecties met je baas te behouden zodat ze je eventueel bij andere bedrijven kunnen voordragen wanneer deze het drukker krijgen.
4. Probeer ook goed op de hoogte te blijven van huidige bouwprojecten. Als er nieuwe locale bouwprojecten worden gerealiseerd, probeer dan te achterhalen door welke aannemers. Misschien kun je op deze manier binnenrollen bij deze organisaties.
5. Uitzendbureaus zijn ook een goede schakel in het netwerk. Uitzendbureaus hebben namelijk veel data over bedrijven en openstaande vacatures. Probeer je bij verschillende uitzendbureau’s in te schrijven en laat hierbij goed zien over welke vaardigheden je beschikt.