Tips voor werkzoekenden

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor werkzoekenden, maar dat wil niet zeggen dat je bij de pakken neer moet gaan zitten. Er valt genoeg te doen om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Vaak komen ze uit een onverwachte hoek. We hebben hier verschillende goede tips voor werkzoekenden opgesteld. Doe er je voordeel mee!

Een goede sollicitatiebrief

Heb je een vacature ontdekt die je aanspreekt, dan kun je er donder op zeggen dat je niet de enige bent die hierop zal reageren. Vacatures zijn schaars en het aantal werkzoekenden groot. Het is daarom belangrijk dat jouw sollicitatiebrief er tussenuit springt met een sterke motivatie. De volgende tips helpen je met het opstellen van een goede sollicitatiebrief:

Kort maar krachtig
Maak je sollicitatiebrief nooit langer dan 1 A4 tekst. Zorg voor een heldere opbouw met goed opgebouwde alinea’s. Een verzorgde en overzichtelijke brief werkt uitnodigend om te lezen.

Treffende opening
Trek direct de aandacht met een treffende openingszin, waarin je vermeldt naar welke functie je solliciteert en de aanleiding.

Motivatie en geschiktheid
Verwoord je motivatie zorgvuldig en verbind bijvoorbeeld de visie of missie van het bedrijf met jouw eigen denkbeelden en ervaringen. Ga in op de functieomschrijving en leg uit wat je hierin aanspreekt. Geef eventueel voorbeelden uit je werkverleden die hierop aansluiten, maar ga niet je cv herhalen. Sluit je brief af met een zin waarin je laat doorklinken dat je uitziet naar een nadere kennismaking.

Een pakkend curriculum vitae

Je sollicitatiebrief stuur je altijd samen op met je curriculum vitae. Houd met het opstellen van je cv rekening met de volgende aandachtspunten:

Overzichtelijke opmaak
Kies voor een overzichtelijke opmaak en een goed leesbaar lettertype. Je cv dient kort en bondig te zijn; nooit langer dan 2 A4’tjes.

Alleen relevante informatie
Vermeld alleen de meest relevante informatie als opleidingen, trainingen en werkervaring die belangrijk zijn voor de functie waar je op reageert. Onbelangrijke bijbaantjes van jaren geleden kun je weglaten.

Profielschets en competenties
Tegenwoordig hechten werkgevers veel waarde aan een profielschets en een overzicht van je competenties op je cv.

Offline en online netwerken

Hoe meer mensen weten dat je een baan zoekt, hoe groter de kans dat iemand je kan helpen. Dit betekent dat je moet gaan netwerken. Zorg dat je voor jezelf helder voor ogen hebt waar je interesse naar uitgaat en wat jouw kwaliteiten zijn. Spreek vrienden, familie, oud-collega’s en oud studiegenoten en laat ze weten waar je naar op zoek bent. Vergroot je netwerk door gebruik te maken van online netwerken. Het meest geschikte online netwerk is LinkedIn, dat speciaal gericht is op professionals. Besteed veel aandacht aan het opzetten van een professioneel profiel en maak contact met mensen en bedrijven binnen je vakgebied, neem deel aan discussies en reageer op vacatures.

Blijf positief!

Hoewel het lang kan duren om geschikt werk te vinden, is het belangrijk om positief te blijven. Werkgevers kiezen eerder voor iemand die positief in het leven staat. Geloof in jezelf en blijf vooral niet stilstaan. Ga aan de slag met bijscholingen, bezoek seminars en volg workshops om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen je vakgebied. Door jezelf te blijven ontwikkelen zul je meer zelfvertrouwen krijgen. Heb ook een open instelling, zodat je kansen ontdekt die je anders misschien niet gezien zou hebben.
Bericht delen op social media