Lease auto veroorzaakt problemen bij wisselen baan

Door veel mensen wordt een lease-auto gezien als een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Momenteel rijden er in Nederland zo’n 700.000 lease-auto’s. Hiervan zijn er 500.000 personenauto’s. Wanneer de economie aantrekt komen hier maandelijks zo’n 10.000 leaseauto’s bij.

Aandacht voor de voorwaarden

Wanneer een werknemer een lease-auto mag uitzoeken, richten zij zich meestal op de prijs, het model, de bijkomende accessoires en de kleur. Er wordt echter minder aandacht besteed aan de voorwaarden, die moeten worden ondertekend bij het lease contract.
Vaak worden er in deze contracten namelijk bepalingen opgenomen, waarbij een werknemer verplicht wordt om bij tussentijdse beëindiging van de arbeidsovereenkomst, het leasecontract over te nemen of af te kopen. De bedragen die hoor voor staan, zijn afhankelijk van de waarde van de lease-auto en de resterende duur van het leasecontract. Dit kan soms oplopen tot in de tienduizenden euro’s. Dit kan zelfs ook gebeuren wanneer de beëindiging een initiatief is van de werkgever.

Bekijk goed het leasecontract

Wanneer je een nieuwe baan vind, zou het dus erg goed uitkomen als de nieuwe werkgever het leasecontract over neemt. Zo niet, dan kun je met een aardige claim komen te zitten. In de praktijk is gebleken, dat werkgevers vaak gebruik maken van deze claims bij onderhandelingen over de arbeidsovereenkomst. Hier kun je denken aan een lagere ontslagvergoeding in ruil voor het overnemen van het bestaande leasecontract of de claim.
Conclusie: lees het contract goed door voordat je tekent.

Ken je rechten

Bij verschillende rechtszaken, waarbij werknemers de claims aan vochten, werd duidelijk gewezen op de ondertekende documenten, waardoor de werknemers geen been hadden om op te staan. Hieruit kunnen we dus concluderen dat het erg belangrijk is als werknemer om goed op de voorwaarden en bepalingen van een lease-contract te letten en niet alleen op de eigenschappen van de auto. Let ook goed op hoe het zit met kilometers registreren en verschillen tussen zakelijk en privé gebruik. Normaal gesproken wordt er bij een leasecontract afspraken gemaakt over het aantal kilometers dat je een bepaalde periode mag gebruiken. Wanneer dit overschreden wordt, moet er vaak een hoog bedrag per kilometer bij betaald worden. Let er daarom goed op hoeveel kilometers je verwacht te rijden zowel zakelijk als privé, zodat de bijkomende kosten niet oplopen.

Bericht delen op social media